Table Of Content
Pe măsură ce conștientizarea cu privire la sănătatea mintală urcă pe ordinea de zi în numeroase țări din întreaga lume, la fel și metodele pentru a vă ajuta să vă păstrați calmul, să gestionați gândurile negative și să construiți reziliența pentru a face față a ceea ce viața decide să ne arunce. Căutând în mod activ să ne îngrijim sănătatea mintală nu mai este învăluit de atât de mult stigmat, iar acesta este un lucru foarte bun.
Bărbații, în special, au găsit din istorie mult mai greu să recunoască prietenii, familia sau profesioniștii din domeniul sănătății că se simt anxioși sau îngrijorați de bunăstarea lor. Ideea că trebuie să fim duri și să nu plângem niciodată rămâne adânc în psihicul nostru și acest lucru poate provoca daune dacă este lăsat necontrolat. Meditația este o modalitate ușor accesibilă, extrem de eficientă de a ne ajuta să ne relaxăm, să ne destresăm și să ne recentram gândurile.
De asemenea, poate ajuta la ameliorarea somnului, la îmbunătățirea memoriei și a concentrarii și chiar la stimularea sistemului digestiv și imunitar, deoarece corpul dumneavoastră se resetează și eliberează stresul care se poate manifesta atât fizic, cât și în minte. Poate că este timpul să privim mai îndeaproape arta și practica meditației pentru bărbați.
Meditația există de mii de ani, datând de la origini în jurul anului 1500 î.Hr. în India. A devenit o parte intrinsecă a budismului, taoismului și hinduismului și este văzută și astăzi ca un aspect vital al spiritualității pentru adepții acestor religii, precum și a altora. Budismul vede medierea, de exemplu, ca una dintre principalele antrenamente care duc la „iluminarea” căutată sau trezire și la capacitatea de a vedea lumea așa cum este ea cu adevărat.
Deși meditația își are originile în Orient, s-a mutat în vest în jurul secolului al XIX-lea, datorită metodelor îmbunătățite de transport, deschizând posibilități de călătorie și oportunități pentru mai mulți comercianți și turiști. A prins cu adevărat imaginația occidentalilor la mijlocul secolului al XX-lea, popularizată de studenții culturii și istoriei orientale care au învățat pentru ei înșiși numeroasele beneficii ale meditației regulate. A devenit popular în rândul persoanelor care doresc să-și consolideze sănătatea mintală, să descopere mai multe despre ei înșiși și să scape de nemilozitatea unei vieți de muncă pline și agitate.
În ciuda istoriei sale extinse, meditația este încă un concept destul de misterios pentru mulți bărbați și poate părea descurajant de întreprins. Poate părea un lucru mai „doar pentru femei” de făcut. Bărbații pot fi, de asemenea, descurajați de gândurile că trebuie să poarte îmbrăcăminte specială, să meargă în camere special adaptate, să asculte muzică de balene și să aprindă lumânări pentru a face acest lucru “corespunzător”.
Acesta nu este absolut cazul. Îndrumarea meditației afirmă că poate fi făcută de oricine, de orice vârstă, singur sau împreună cu alte persoane, după cum preferi. Ar trebui să porți haine în care să te simți confortabil și să meditezi într-un loc liniștit, unde să te simți în siguranță și cald și să nu fii întrerupt. Lumânările nu sunt obligatorii, deși lumina lor moale, pâlpâitoare, căldura și parfumul blând îi pot ajuta pe unii oameni să se concentreze mai bine asupra întregului proces. Muzica balenei este cu siguranță opțională!
Tehnicile de meditație pentru bărbați pot fi considerate ca un antrenament pentru minte și suflet. La fel ca un antrenament fizic, ar trebui să te lase să te simți revigorat și ca și cum ai muncit din greu pentru a te îmbunătăți într-un fel. La fel ca și exercițiul fizic, meditația poate fi foarte dificilă de la început, dar va deveni mai ușoară în timp pe măsură ce corpul tău se adaptează și te poți împinge mai tare pe măsură ce mergi pentru a atinge obiective din ce în ce mai avansate. Nu trebuie să dureze mult. Un studiu realizat de cercetătorii afiliați la Harvard a descoperit că oamenii care meditau doar 27 de minute pe zi au văzut rezultate rapide, inclusiv modificări fizice în modul în care neuronii lor au fost conectați în creier.
Începeți pur și simplu prin a vă concentra pe primele trei etape ale procesului. Stați sau înclinați-vă într-o postură relaxată, dar ridicată și lăsați-vă corpul să se simtă relaxat și pregătit să mediteze. Dacă stai drept pe un scaun, asigură-te că picioarele tale ating podeaua și că brațele tale sunt sprijinite. Lăsați-vă capul să se simtă greu și relaxat, dar nu lăsați-l să cadă prea mult înainte prea repede sau riscați să vă răniți sau să vă trageți centrul de greutate dezechilibrat.
Închideți ochii și îndreptați-vă toată atenția asupra modului în care respirați, asigurându-vă că nu inspirați prea profund sau într-un mod prea superficial. Simțiți cum se mișcă cutia toracică în sus și în jos și cum se mișcă ușor corpul de fiecare dată când inspirați sau expirați. Încercați să inspirați timp de aproximativ patru secunde, țineți-l timp de șapte secunde și apoi expirați încet timp de opt secunde. Repeta. În cele din urmă, pe măsură ce atenția îți rătăcește, așa cum se va întâmpla inevitabil, readuce-o ușor la respirație. Nu vă reproșați pentru nicio lipsă de concentrare, ci pur și simplu întoarceți-vă la respirație, din nou și din nou.
Odată ce ați stăpânit elementele de bază, treceți la a lucra mai mult pentru a nu vă lăsa mintea să rătăcească. De fiecare dată când te gândești la muncă sau te întrebi ce să mănânci la prânz, observă distracția și readuce-te la respirație. Acest lucru va necesita ceva practică, dar veți descoperi că tehnica devine mai ușoară de fiecare dată când o încercați. Pentru început, ai putea folosi un stimul extern, cum ar fi o flacără de lumânare sau un model de mandală, la care să te uiți până când înveți cum să concentrezi mintea. Pe măsură ce avansați, există activități conexe pe care le puteți încerca, cum ar fi tai chi, qigong și meditația pe jos.
Mulți bărbați care meditează în mod regulat le place să se gândească la o frază sau un zgomot liniștitor pentru a-și reorienta mintea spre a putea spune sau cânta cu voce tare, șoptesc sau gândi de fiecare dată când lucrezi pentru a readuce mintea să se concentreze doar pe inspirație și expirare. Nu există limită de timp pentru meditație – continuați atât de lungă sau de scurtă cât simțiți de cuviință sau aveți timp în programul dvs. Antrenarea minții astfel vă înrădăcinează în prezent, ajutându-vă să vă faceți mai puține griji cu privire la viitor și să renunțați la orice amintiri negative sau regrete despre trecut. Tot ceea ce contează în momentul meditației este prezentul. Cum te simți și felul în care corpul și mintea ta se simt la fiecare respirație. Asta este cu adevărat tot ce există în acest ghid de meditație.
Lucrul grozav al meditației pentru bărbați (și femei) este că poți începe să simți rezultatele aproape imediat. Gândurile pot părea mai calme fără ca anxietatea aferentă pe care o considerați de la sine înțeles va fi acolo. Deciziile pot fi luate cu mai multă claritate și chiar sarcinile mici, cum ar fi ștergerea listei zilnice de lucruri de făcut, curățarea e-mailurilor sau golirea mașinii de spălat vase sunt mai ușor de înfruntat fără aglomerația de gânduri negative sau griji legate de repercusiuni care întunecă judecata și provoacă amânări inutile. si intarziere.
Relațiile personale se pot îmbunătăți și ele, deoarece argumentele mărunte par mai puțin importante cu o minte mai limpede. A avea mai puțin „fuzz” în cap te poate ajuta, de asemenea, să vezi ce este important pentru tine și să faci pași spre atingerea obiectivelor tale, comune și individuale. Când te simți mai clar în ceea ce privește viitorul, poți descoperi și că părerea ta despre propriile abilități și valori crește, ceea ce înseamnă că te placi mai mult și te simți mai înclinat să ai grijă de tine și de ceilalți oameni.
Mindfulness este o frază care a primit multă atenție în ultima vreme și ar trebui să facă parte din orice tutorial de meditație sau ghid de meditație. Strâns legată de meditație, arta mindfulness încurajează mintea să rămână în prezent și să se concentreze pe ceea ce simți în acel moment, mai degrabă decât să mărească prea mult în viitor sau trecut pentru a provoca anxietate sau sentimente negative. Mindfulness-ul poate fi ajutat prin adoptarea unor hobby-uri calmante care vă ajută să rămâneți concentrat în prezent, cum ar fi prelucrarea lemnului, modelarea, gătitul sau arta.
De fapt, astfel de hobby-uri pot aduce cu adevărat beneficii bărbaților cu minți care concurează înainte, deoarece trebuie să vă gândiți la fiecare pas din ceea ce faceți pe rând pentru a vă asigura că produsul finit iese așa cum doriți. Puteți folosi chiar tehnici de mindfulness în timp ce mergeți, alergați sau vă mențineți în formă, folosind tehnici de respirație meditativă pentru a concentra mintea pe deplin asupra prezentului.
Alte modalități de a lucra la conștientizarea includ conectarea cu natura într-o plimbare sau timpul petrecut stând lângă o priveliște glorioasă. Pune-ți telefonul deoparte pentru o zi sau mai mult și vezi cum asta îți afectează mintea și viața, în timp ce renunți la nevoia de a fi contactabil și conectat la restul lumii în orice moment. Înscrie-te pentru yoga, tai chi sau alte activități de conștientizare și practică câteva meditații ghidate; Există multe aplicații și site-uri web excelente care vă ajută să faceți acest lucru din confortul propriei case. Menține o atitudine fără judecăți în privința atenției și a meditației pentru tine și ceilalți și vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine.