causes for hair loss
Dr. Sedat Öz
Written by Dr. Sedat Öz
1 October 2020
Average reading time of this content is 10 minutes
This content has been read 344 times

O medie de 100 de cădere a părului pe zi este considerată a fi normală, dar când acest număr crește, dacă 4-5 sau mai mulți păr cad trăgând ușor de păr, dacă deasupra frunții și zona coroanei începe să arate pielea, situația ar trebui să fie consultat cu un specialist. Se preferă diferite metode de tratament sau transplant de păr în funcție de cauza căderii părului.

Cauzele căderii părului

Există multe cauze diferite ale căderii părului. Există diferite motive pentru care naștere la bărbați și femei, dar și;

  • schimbări sezoniere
  • predispozitie genetica
  • aplicații cosmetice defecte
  • boli cronice
  • tulburări hormonale
  • deficiențe de vitamine
  • factori de mediu

sunt motivele care vin în minte la început. Indiferent de motiv, există diferite opțiuni de tratament pentru căderea părului. Important este să recunoașteți cantitatea anormală de cădere a părului și să consultați cât mai curând un medic specialist.

Cauzele căderii părului sunt împărțite în factori genetici și tranzitori. Pentru toate tipurile de cădere a părului care persistă o perioadă lungă de timp, tratamentul împotriva căderii părului trebuie aplicat cu un medic specialist.

Cel mai cunoscut tratament pentru căderea părului este transplantul de păr. Puteți găsi informații detaliate despre transplantul de păr în Istanbul pe pagina noastră sau ne puteți contacta completând formularul.

Cauzele căderii temporare a părului

Căderea obișnuită a părului

Părul în faza telogenă deconectat de la folicul este vărsat. Până la 100-150 de căderi pe zi este considerată normală. Părul care și-a încheiat dezvoltarea și viața poate fi călcat spontan sau de factori externi precum pieptănarea și spălarea. Părul nou este înlocuit cu părul călcat. Nu necesită niciun tratament.

Sarcina și căderea părului legată de naștere

În timpul sarcinii, căderea părului poate apărea la femei din cauza modificărilor hormonale și a deficiențelor enzimatice. Foliculul de păr intră în faza catagenă și creșterea părului se oprește, făcându-l să cadă mai devreme decât în ​​mod normal. Această problemă dispare de obicei după 6 luni de la naștere. Motivul căderii părului după naștere este că hormonul estrogen, care este ridicat în timpul sarcinii, scade la nivelul său normal după naștere. De asemenea, este de așteptat să se îmbunătățească în decurs de 2 până la 6 luni.

Pierderea din cauza malnutriției și a deficienței de vitamine

Căderea nutrițională a părului este foarte frecventă. Dietele unilaterale, consumul de mese care nu conțin vitamine și minerale, pot provoca căderea părului. Părul, care este un organ viu, trebuie, de asemenea, hrănit cu suficiente substanțe nutritive pentru a menține părul în viață. Deficiențele de vitamine ale organismului vor face ca părul să slăbească și să cadă în mod natural. O dietă echilibrată și regulată este tratată cu suplimente de vitamine dacă este necesar.

Căderea părului din cauza alopeciei

Alopecia areata, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de „vierme inel”, este o problemă temporară de căderea părului care apare de obicei într-o zonă circulară de 2-2,5 cm în diametru. Această afecțiune, care poate fi observată fără diferențe de vârstă și sex, este adesea însoțită de slăbirea sistemului imunitar ca urmare a stresului pe termen lung. Prin întărirea rezistenței corpului, părul care a căzut în mod circular crește din nou.

Probleme hormonale

Hormonii sunt secreții foarte importante care ne guvernează corpul. Deficiențele hormonale sau excesul de hormoni pot provoca căderea părului. Văzută mai ales la femei, căderea părului de tip feminin poate fi observată în plus cu nereguli menstruale, creșterea părului, acnee și exces de greutate. În a 2-a sau a 3-a zi a ciclului menstrual se elimină mai întâi dezechilibrul sanguin și se poate elimina problema căderii părului.

Boli și consumul de droguri

Căderea părului poate apărea și din cauza anumitor boli și medicamente utilizate din cauza bolilor. Bolile glandei tiroide, medicamentele folosite pentru aceste boli, medicamentele de slabit, bolile glandei suprarenale, pilulele contraceptive, rezistenta la insulina, diabetul, bolile reumatice, SIDA, Lichenul plan, foliculita provoaca caderea parului. În unele cazuri, întreruperea medicamentelor utilizate provoacă căderea părului. Bolile și modalitățile de tratament trebuie evaluate cu un medic specialist.

Căderea părului din cauza agenților cosmetici

Utilizarea produselor cosmetice poate provoca uneori căderea părului la unele persoane. Substanțele sintetice din produsele cosmetice pot provoca alergii și iritații. Expunerea părului la căldură excesivă, șampon și vopsea selectată care nu este adecvată scalpului poate provoca căderea părului. În același timp, femeile își strâng părul, părul nu vede soarele, măștile de păr necorespunzătoare și inconștiente pot afecta calitatea părului. Poate fi benefic să aveți diverse tratamente pentru păr.

Cel mai cunoscut tratament pentru căderea părului este transplantul de păr. Puteți găsi informații detaliate despre transplantul de păr pe pagina noastră sau ne puteți contacta completând formularul.

Stresul și depresia provoacă căderea părului?

Stresul extrem și anxietatea, psihoza și depresia legate de stres pot provoca căderea părului la majoritatea oamenilor. Deoarece părul este viu, poate fi afectat de orice afectează corpul sau starea mentală a unei persoane și, prin urmare, poate apărea căderea părului. Demiterea, pierderea iubitului sau a soției, moartea unei rude, stresul și anxietatea în viața de afaceri afectează și părul în funcție de structura personalității. Medicamentele folosite pentru a trata stresul și depresia pot provoca, de asemenea, căderea părului la unele persoane.

Pierderea din cauza bolilor de piele

Căderea părului poate apărea și ca urmare a unor boli care apar la nivelul scalpului. Psoriazisul, eczema, boala lichenului, acneea, ciuperca și descuamarea excesivă a scalpului pot afecta, de asemenea, scalpul și poate apărea vărsarea. Căderea părului poate fi tratată prin eliminarea acestui disconfort la nivelul scalpului.

Cariile dentare îți scapă părul?

Infecția cauzată de carie poate reduce rezistența organismului. Sistemul imunitar poate dăuna uneori propriilor celule sănătoase în timp ce luptă împotriva infecțiilor și bacteriilor din organism. În acest caz, foliculii de păr sunt afectați de această afecțiune și pot începe să slăbească. Prin urmare, cariile dentare nu trebuie subestimate și trebuie ținute sub control.

Căderea ereditară a părului

Căderea genetică a părului, care este adesea denumită căderea modelului masculin, înseamnă că firele de păr care cresc puternic de hormonul masculin se transformă în fire de păr subțiri, scurtând durata de viață a părului și oprind activitatea prin slăbirea foliculului de păr. Căderea genetică a părului apare la colțul frunții și apoi se manifestă la mijlocul despărțirii părului și la mijlocul capului.

Alopecia androgenetică

Procesul începe cu rărirea și căderea părului numită alopecie androgenetică la persoanele cu predispoziție genetică și sensibilitate la hormoni masculini, mai ales în anii 20-30. Acest tip de cădere a părului poate provoca retragerea liniei părului, deschiderea regiunii superioare și diverse probleme estetice și psihologice.

Căderea părului cu model masculin este cunoscută sub numele de Alope androgenetice, precum și denumiri precum Alopecia cu model masculin, Chelie obișnuită. Alopecia androgenetică poate apărea și la femei. În plus, acest tip de pierdere începe doar la femeile în vârstă de 50 de ani. Pe lângă purtătorul genetic, numărul de receptori de androgeni din părul celor cu Alopecie Androgenetică este din ce în ce mai sensibil. Jumătate dintre bărbați pot prezenta alopecie androgenetică post-pubertate. Îmbătrânirea, hormonii și enzima 5-alfa reductază sunt foarte importante în această întâlnire.

Odată cu înaintarea în vârstă, rezistența tuturor celulelor vii din organism și astfel a părului scade. Căderea genetică a părului la persoanele în vârstă, rata pierderii poate crește.

Testosteronul este un hormon masculin găsit la bărbați și femei. Enzima 5-alfa reductază transformă testosteronul în ihidrotestosteron (DHT). La fel ca androgenul, DHT este un hormon suplimentar. Dacă organismul începe să producă DHT rapid și într-un ritm ridicat, DHT neutilizat poate înfunda foliculii de păr și îi poate împiedica să se hrănească. Acest lucru face ca foliculii de păr să se micșoreze și să dispară în timp. Enzima 5-alfa reductaza se gaseste in special in tesuturile reproductive ale barbatilor, zona genitala si ficat. Transformă testosteronul în DHT. Astfel, activitatea androgenilor a testosteronului este crescută. Căderea părului nu este observată la bărbații cu deficit de enzimă 5-alfa reductază.

Căderea părului la femei

Deși căderea părului la femei nu este la fel de supărătoare precum se vede la bărbați, acestea se confruntă cu probleme frecvente legate de căderea părului cu diverse boli și factori genetici aduse de viața modernă. Principalul motiv pentru căderea părului la femei este factorii genetici în care părul tinde să cadă. Pe lângă factorii genetici, mulți factori precum neregulile hormonale, stresul, anemia datorată deficienței de fier, deficiențele vitaminice și nutriționale, medicamentele contraceptive, menopauza, sarcina și procesul de naștere provoacă căderea părului. În mod similar, metodele folosite de femei pentru coafarea și vopsirea părului pot provoca și căderea părului.

Căderea părului la bărbați

Căderea părului este mult mai frecventă la bărbați decât la femei. Cea mai mare cauză a căderii părului la bărbați este faptul că enzima 5 alfa reductază este mai mică decât corpul femeilor. La sfârșitul anilor 20, aproximativ 12% dintre bărbați suferă de căderea părului. Pe măsură ce ne apropiem de anii 50, pierderea genetică și chelie încep să crească odată cu factorii de mediu. Androgenetică, care este cea mai mare problemă estetică la bărbați, problema ereditară a căderii părului este cea mai frecventă pierdere a părului cu model masculin. Această cădere a părului începe din partea de sus a capului în timp, linia părului de pe frunte dispare. Părul devine mai subțire și atâta timp cât căderea continuă, doar câțiva fire de păr rămân pe ceafă cu chelie. În ultimii ani, căderea părului masculin a scăzut până la vârsta de 18 ani. Detectarea precoce și practica adecvată pot încetini sau opri toate aceste cauze.

Cauza majoră a alopeciei androgenetice este modificarea testosteronului, un hormon androgen. Testosteronul este transformat în Dihidrotestosteron (DHT) cu o enzimă cunoscută sub numele de 5-Alfa Reductază. Acest hormon trimite semnale părului și face ca părul să devină slab și rar.

Cel mai cunoscut tratament pentru căderea părului este transplantul de păr. Puteți găsi informații detaliate despre transplantul de păr pe pagina noastră sau puteți contacta Clinica HWT completând formularul.

HWT PAGE UP