Table Of Content
Deși este normal să pierdeți în jur de 50 până la 100 de fire de păr pe zi, mai ales pe vreme mai caldă, pierderea mai multor decât atât poate fi uneori un simptom al ceva care necesită investigații medicale suplimentare. Prin urmare, este important să consultați un medic sau medicul de familie înainte de a vizita o clinică de specialitate, deoarece trebuie să știți ce poate provoca căderea părului înainte de a aborda problema în sine. Există diferite moduri de a trata căderea părului cu calciu, căderea părului cu BTS sau căderea părului prin ciupercă, de exemplu, pentru a monitoriza alte boli care provoacă căderea părului.
Acesta este un alt termen pentru chelie masculină sau feminină și este unul dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului. În mod normal, este genetică, bărbații văd primele semne de pierdere în jurul tâmplelor și femelele de la coroană. Se poate întâmpla oricând după pubertate, dar este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă. O variantă diferită a acesteia este alopecia areata și este cauzată de strângerea prea strânsă a părului înapoi, de exemplu în cozi de cal, împletituri sau prin aplicarea extensiilor de păr.
Unele femei pot avea, de asemenea, căderea părului în timpul sau la scurt timp după sarcină, din cauza modificărilor nivelului de estrogen. De obicei temporară, problema tinde să se corecteze de la sine până sau înainte de primul an. Trebuie avut grijă să utilizați șampoane și balsamuri concepute pentru a ajuta la stimularea părului fin sau subțiere, iar femeile sunt îndemnate să-și consulte medicul dacă sunt îngrijorate de efectele ulterioare sau cred că ar putea fi, în plus, afectate de una sau mai multe boli care cauzează. Pierderea parului.
Acesta este termenul medical pentru părul care rămâne prea mult timp în faza telogenă sau naturală a ciclului său de creștere de rutină. Poate fi cauzată de stres sever, pierdere bruscă în greutate, intervenții chirurgicale, probleme cu tiroida și unele medicamente. Este recomandabil ca un medic să verifice cauzele care stau la baza, dar acest lucru se rezolvă de obicei în timp. Uneori, medicul va schimba medicamentele pentru a atenua acest simptom.
Aceasta este o condiție similară care provoacă căderea unei cantități mai mari de păr, dar în timpul anagenului, sau a părții de creștere a ciclului părului. Poate vedea pacienții care își pierd părul din cap și din alte zone, inclusiv genele și sprâncenele. Poate fi cauzată și de chimioterapie și radiații, precum și de infecții fungice și afecțiuni autoimune. O șapcă de răcire poate fi purtată în timpul ședințelor de chimioterapie pentru a încerca să încetinească căderea părului prin scăderea temperaturii scalpului. Părul tinde să crească din nou între trei și șase luni după oprirea tratamentului cu chimioterapie.
Lipsa de fier sau alți nutrienți poate afecta, de asemenea, calitatea părului și este o altă dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului la bărbați și femei. Persoanele care urmează o dietă mai extremă (de exemplu, una care este prea săracă în proteine) se pot trezi uneori că nu iau suficient dintr-un anumit mineral sau un anumit grup de alimente de care au nevoie pentru a păstra un scalp și un păr sănătos. Lipsa fierului poate provoca și căderea părului, alături de anemie și aceasta poate fi verificată printr-un simplu test de sânge. Poate fi tratată cu suplimente de fier și prin introducerea în alimentație a mai multor alimente bogate în fier, precum legumele cu frunze închise la culoare, carnea roșie, fructele uscate sau fasolea.
În timp ce chimioterapia este un tratament binecunoscut care poate provoca căderea părului, multe alte medicamente și tratamente pot afecta și părul, foliculii și scalpul. Diluanții de sânge precum warfarina pot provoca căderea părului la unii pacienți, la fel ca și antidepresivele, beta-blocantele, tratamentele pentru acnee și medicamentele care scad colesterolul. Nu trebuie să încetați niciodată să luați medicamente care au fost prescrise de un profesionist medical fără a-l consulta mai întâi pentru cel mai bun curs de acțiune și cu siguranță nu fără a stabili un plan pentru schimbarea medicamentelor.
Există o serie de infecții fungice care pot duce la căderea temporară a părului, inclusiv pecingine sau tinea capitis. Simptomele se pot manifesta ca pete chelie mici care devin mai mari daca sunt lasate netratate, par fragil care se poate rupe usor, vezicule pe scalp, mancarimi, zone rosii si pete care au un inel rosu la exterior, cu interiorul arata ca pielea normala. Pecinginele nu sunt de obicei prea grave și se pot limpezi de la sine, dar ar putea fi de preferat să ceri un medic să prescrie un medicament antifungic pentru a accelera procesul de vindecare.
În timp ce căderea părului poate fi uneori un simptom al unei alte boli sau afecțiuni, există încă multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține părul cât mai sănătos posibil pentru a încerca să previi orice rărire sau pierdere. Încercați să reduceți cât mai mult stresul din viața dumneavoastră și să consumați o dietă echilibrată, hrănitoare, cu multe proteine, grăsimi și minerale, inclusiv calciu. Utilizați un șampon și un balsam mai ușor și evitați coafurile strânse sau prea complexe, limitând cantitatea de căldură folosită pentru coafarea părului pentru a evita ruperea sau arsurile