hair loss causes and treatment in women
Dr. Sedat Öz
Written by Dr. Sedat Öz
1 October 2020
Average reading time of this content is 10 minutes
This content has been read 497 times

Deși căderea părului este mai puțin frecventă la femei decât la bărbați, 30% dintre femei se confruntă cu căderea părului o dată în viață. În general 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35-40 de ani și 50% peste 40 de ani, poate apărea căderea părului. De asemenea, majoritatea femeilor din grupa de vârstă 50-60 de ani se confruntă cu căderea părului din cauza menopauzei. Deși cauzele majore ale căderii părului la femei sunt factorii genetici, diferite motive, cum ar fi deficiențele de vitamine, dezechilibrele hormonale, stresul și anxietatea, problemele cu tiroida, utilizarea medicamentelor anticoncepționale și sarcina pot provoca căderea părului. În plus, diferite tratamente aplicate părului femeilor afectează și procesul de cădere a părului.

Cauzele căderii părului la femei

La nouăzeci la sută dintre femei, vărsarea are loc pe întregul scalp. 10% din căderea părului este observată în partea din față și laterală a părului, ca la bărbați. Cu toate acestea, o chelie nu se vede exact ca la bărbați. La femei, motivul descoperirii târzii a căderii părului este că linia părului din față este în mare parte protejată. Căderea părului progresează sub formă de rărire și cădere.

Căderea părului la femei poate începe uneori în timpul pubertății. Dacă căderea părului este însoțită de nereguli menstruale, acnee și creșterea părului corporal, valorile hormonale trebuie verificate. Cauzele căderii părului la femei sunt împărțite în două, ca permanente și temporare. Motivele care declanșează căderea permanentă a părului sunt următoarele;

  • Motive genetice
  • Anemia prin deficit de fier
  • Tulburări sistemice
  • Tiroidă și disfuncție
  • Tulburări hormonale (cum ar fi ovarul polichistic)

Motivele care cresc temporar caderea parului la femei sunt urmatoarele;

Postpartum

  • Boli febrile
  • Postoperator
  • Unele medicamente
  • Stres

Pe langa aceste motive, un alt motiv care creste caderea parului sau scade calitatea parului la femei sunt cateva dintre procedurile aplicate de femei pentru parul lor. Expunerea părului la căldură intensă, vopsirea frecventă a părului, unele balsamuri de păr, uscătoare de păr permanente (cum ar fi uscătorul de păr brazilian) pot deteriora calitatea părului și pot provoca rărirea și căderea părului. În plus, făcând părul împletit foarte strâns, adunarea strânsă poate provoca și căderea părului.

Alte cauze ale căderii părului la femei

Căderea părului la femei este mult mai complicată decât bărbații și poate fi observată din diferite motive. Petrecerea timpului în medii stresante, confruntarea cu tulburări de dispoziție, senzația de capcană în probleme de anxietate poate provoca căderea părului. Excesul de vitamina A, tulburările de alimentație, deficitul de zinc și aminoacizi esențiali, problemele intestinale și digestive și anestezia generală frecventă sunt, de asemenea, responsabile de căderea părului la femei.

Cea mai frecventă cădere a părului la femei după căderea genetică a părului este efluviul telogen. În acest caz, în timp ce 10% din părul de pe scalp este în faza telogenă, foliculul de păr (până la 30-50% păr) intră în faza telogenă și începe să cadă. Cantitatea zilnică de cădere a părului poate varia de la 150 la 700. Cel mai adesea este confundată cu pierderea genetică. În timpul sarcinii, femeile intră într-o perioadă norocoasă în privința părului lor. Majoritatea femeilor devin păroase și sănătoase. Cu toate acestea, majoritatea femeilor pot prezenta căderea părului din cauza efluviului telogen la 3 luni după naștere. Efluviul telogen, care se observă de obicei la femeile cu vârsta cuprinsă între 30-60 de ani, poate provoca căderea bruscă și nerezonabilă a 150-700 de fire de păr pe zi și poate dispărea spontan în decurs de 6 luni. Deși nu provoacă chelie, provoacă subțierea părului de la tâmple.

Ce boli și medicamente provoacă căderea părului?

La femei, medicamentele pentru chimioterapie pot provoca o cădere mult mai frecventă și severă a părului numită „efluviu anagen”. Odată cu utilizarea medicamentelor, părul începe să cadă în câteva zile până la câteva săptămâni, iar femeile pot pierde aproximativ 80% până la 90% din păr. Cu toate acestea, odată cu încetarea utilizării medicamentelor pentru chimioterapie, părul revine la starea inițială. În cazul căderii părului din toate cauzele, altele decât radiațiile, părul revine.

Alopecia areata este o boală moștenită, nemarcabilă și autoimună și este una dintre bolile importante responsabile de căderea părului la femei. În această boală, căderea părului are loc de la o regiune la alta. Nu numai că acest lucru este posibil în păr, ci și în orice zonă cu păr în corp. De cele mai multe ori, părul începe să crească din nou între 6 luni și 1 an.

Căderea părului poate apărea și la femei din cauza rănilor și inflamației pielii. Leziunile și inflamațiile pot provoca leziuni ale foliculilor de păr, ducând la o cădere a părului numită alopecie scatricială, care este împărțită în două. Prima se datorează bolilor autoimune care se dezvoltă ca urmare a atacului sistemului imunitar asupra foliculilor de păr. Lupusul eritematos cutanat, lichenul planoplaris, alopecia fibroza frontală, foliculita decalvană, acneea cheloidă, acneea necrozantă pot provoca căderea părului, dar părul poate crește din nou. Al doilea apare cu expunerea la traume fizice sau chimice. Leziunile chimice, arsurile, mușcăturile de insecte, radiațiile, unele infecții fungice, ruperea părului cu mâinile lungi, bolile dermatologice inflamatorii (psoriazis, pitriazis, morfee, sclerodermie, sarcoidoză) pot provoca căderea părului la femei. Îndepărtarea manuală prelungită a părului este rezultatul disconfortului psihologic obsesiv-compulsiv și provoacă căderea ireversibilă a părului.

Căderea părului nu trebuie subestimată la femei, trebuie luată sub control cu ​​consultarea unui medic specialist.

Căderea părului la femei în timpul menopauzei

În menopauză, femeile pot experimenta căderea părului sau părul lor diluat poate deveni gros. Motivul principal pentru aceasta este modificarea nivelurilor hormonale în timpul menopauzei. Scăderea nivelului de estrogen și progesteron crește hormonul masculin și efectele acestuia. În același mod, căderea părului poate crește odată cu efectele îmbătrânirii.

În menopauză, foliculii de păr nu pot fi hrăniți suficient și părul începe să se rărească. Părul, care devine greu de crescut, începe să cadă, mai ales în vârful capului. Când se începe tratamentul hormonal pentru simptomele menopauzei, starea părului se îmbunătățește.

Tipuri de căderea părului la femei

După cum am explicat mai devreme, există 3 tipuri de vărsare la femei:

  • Aspect difuz, comun, asemănător unui pin pe tot scalpul
  • Localizat, uneori subțierea părului
  • Căderea părului cu model rar (model masculin)

Pierderea ușoară de tip 1: această etapă este pierderea timpurie a perioadei și cu o bună screening persoana poate camufla această problemă. Nu este nevoie de linia anterioară a părului și nu este necesară nicio intervenție chirurgicală.

Cădere moderată de tip 2: Acest proces se manifestă ca o deschidere semnificativă în partea de mijloc a părului și o scădere a volumului părului. Deși linia părului din față este menținută, transplantul de păr poate fi luat în considerare pentru părul de pe gât și lateral.

Căderea avansată de tip 3: subțierea părului se simte intens, iar linia de sus și din față sunt puternic afectate de căderea părului. Indiferent de tipul rădăcinilor părului și de structura părților superioare și laterale ale scalpului, aceste femei pot fi transplantate.

Teste pentru căderea părului la femei

Pentru a înțelege cauzele căderii părului la femei, se învață istoricul medical și familial pe lângă examenul fizic. Se învață și frecvența căderii părului, medicamentele folosite, regimul alimentar sau stilul de nutriție, reacțiile alergice. În plus, pot fi efectuate unele teste pentru a afla cauzele căderii părului la femei.

Test de sânge: se efectuează un test de sânge pentru a ajuta la dezvăluirea afecțiunilor medicale legate de căderea părului. Testul complet de hemograma (CBC), nivelul de fier, vitamina B, zinc, biotina, valorile sunt învățate. Testele funcției tiroidiene ar trebui adăugate la testul B.

Test de tracțiune: Testul de tracțiune poate fi utilizat pentru a determina stadiul căderii părului feminin. Părul este smuls ușor pentru a vedea cât păr vine. Dacă densitatea părului care vine la îndemână este mare, părul este examinat la microscop.

Biopsia scalpului: Biopsia se efectuează prin prelevarea de mostre a foliculilor de păr din scalp pentru a afla cauza infecției care provoacă căderea părului.

Tratamentul căderii părului la femei

Căderea părului la femei poate fi tratată cu multe metode diferite de tratament. Tratamentul medicamentos, mezoterapia, PRP și transplantul de păr pot fi aplicate în funcție de cauza sau evoluția căderii părului.

Mezoterapie

Mezoterapia poate fi preferată pentru părul călcat, conic, purtat și nu crește cu factorii de mediu la femei. Tratamentul cu mezoterapie poate întări foliculii de păr existenți, dar nu regenerează părul. Mezoterapia părului se aplică prin injectarea ingredientelor special preparate în stratul mijlociu al scalpului. Astfel, se obțin rezultate mai eficiente și mai rapide decât medicamentele orale sau intravenoase. Este avantajos deoarece nu necesita nicio pregatire sau spitalizare inainte de aplicarea mezoterapiei si nu are efecte secundare. Tratamentul mezoterapic aplicat pacientului este aranjat in cantitati diferite in functie de persoana si situatie. Persoana poate reveni la viața de zi cu zi normală imediat după tratamentul cu mezoterapie.

PRP

Tratamentul PRP poate fi aplicat pentru firele de păr plictisitoare care sunt observate cu model masculin și căderea părului cu hormoni androgeni observată la femei. Tratamentul PRP pentru păr depinde de principiul prelevarii propriului sânge, centrifugare și apoi injectare din nou cu micro-ace. Globulele albe, trombocitele și trombocitele din sânge conțin factori de creștere care stimulează regenerarea zonei diluate sau chelie, permițând regenerarea celulelor în zonă. După 30 de minute de PRP, nu există semne și efecte secundare. PRP trebuie administrat la intervale de 4-6 săptămâni, în funcție de persoană și situație. Informații detaliate despre PRP pot fi găsite aici.

Minoxidil: Unele medicamente tropicale sunt, de asemenea, folosite împotriva căderii părului la femei. Singurul tratament independent de androgeni aprobat de FDA, Minoxidil, acționează pentru a încetini și opri căderea părului.

Transplantul de păr: Transplantul de păr la femei este deosebit de eficient la persoanele cu căderea părului modelată sau regională. Transplantul de par, care este cea mai eficienta metoda in caderea parului, se bazeaza pe procesul de indepartare a foliculilor de par rezistenti la par din zona donatoare (ceafa) catre zonele necesare. În procesul de transplant de păr aplicat femeilor, nu este necesară răzuirea întregului păr. Dacă suprafața donatoare este suficientă pentru plantare, rata de succes este adesea mare.

HWT PAGE UP