În calitate de echipă a clinicii HWT, vom discuta astăzi despre „6 vitamine bune împotriva căderii părului!”. Indiferent de motiv, problema căderii părului este destul de frustrantă. Prevenirea și eliminarea căderii părului poate fi uneori foarte dificilă. Vestea bună este că poți preveni căderea părului suplimentând cu vitamine și minerale, deoarece la fel ca și alte părți ale corpului tău, scalpul are nevoie și de hrănire. Ar trebui să aveți grijă să obțineți mai întâi deficiențele de vitamine și minerale din alimente. În cazurile în care nutrienții nu sunt suficiente, suplimentele de vitamine și minerale pot fi luate sub controlul unui medic.
Se recomanda ca suplimentele de vitamine folosite impotriva caderii parului sa fie bogate in aminoacizi si proteine, mai ales continand componenta L-Cisteina. Antioxidanții, precum și vitaminele precum D, A și Biotina, sunt vitale împotriva căderii părului. Radicalii liberi dăunează scalpului și foliculilor de păr. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi. In plus, B12 este si o vitamina foarte puternica impotriva caderii parului.
Table Of Content
Există multe vitamine care ajută la oprirea căderii părului. Iată câteva dintre cele mai eficiente: Puteți folosi câteva dintre aceste vitamine în funcție de deficiențele din organism.
Toate celulele din corpul nostru au nevoie de vitamina A pentru creștere. Vitamina A contribuie foarte mult la creșterea rapidă a părului prin hrănirea scalpului. Dacă aveți un scalp foarte uscat, rata de creștere a părului va încetini. Vitamina A asigură scalpului umiditatea care ajută la acest proces. Pe lângă prevenirea căderii părului, vitamina A ajută la întărirea sistemului imunitar, la sănătatea sistemului reproducător și la susținerea ochilor, pielii, dinților, ficatului, rinichilor, plămânilor și oaselor. Cu toate acestea, prea multă vitamina A este dăunătoare și insuficientă pentru organism. Aportul excesiv de vitamina A duce la o creștere a nivelului de toxicitate în organism. Acest lucru, în special, vă poate afecta negativ ficatul.
Vitamina A este în mare parte abundentă în legumele galbene, roșii, portocalii și verde închis. La fel, ficatul, ouăle și produsele lactate sunt, de asemenea, bogate în vitamina A. Dacă aveți deficit de vitamina A în ciuda consumului acestor alimente, puteți folosi suplimente de vitamina A sub supravegherea unui medic. De asemenea, trebuie să rețineți că excesul de vitamina A dăunează părului.
Una dintre cele mai mari cauze ale căderii părului este lipsa biotinei, una dintre vitaminele B. Deși deficiența de biotină este foarte rară, căderea părului, ruperea unghiilor și problemele pielii sunt adesea observate în deficiența acesteia. Deficitul de biotină apare de obicei în timpul sarcinii sau moștenit. Deficitul de biotină, care este una dintre cele mai esențiale vitamine pentru sănătatea părului și a pielii, poate apărea și în cazul consumului excesiv de alcool și țigări sau de medicamente pentru acnee.
Dacă aveți o deficiență de biotină, puteți consuma alimente cu conținut ridicat de biotină precum gălbenușul de ou, brânza, orezul, carnea, diverse fructe și legume. De asemenea, o deficiență de vitamina B12 poate provoca și căderea părului. Deficitul de B12 este observat în special la persoanele care sunt vegetariene și vegane. În acest caz, este important să înlocuiți vitamina lipsă. Când utilizați vitamina B12, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră despre ce tip de supliment de vitamina B12 ar trebui să utilizați.
Vitamina D ajută la menținerea grosimii firelor de păr prin stimularea foliculilor de păr. Deficiența de vitamine este considerată cauza numărul unu a alopeciei areata, deși nu a fost încă pe deplin dovedită. Vitamina D poate fi obținută de la soare datorită latitudinii și longitudinii geografiei. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că cei care trăiesc în climat foarte însorit primesc suficientă vitamina D. În multe țări care văd soarele foarte des, deficiența de vitamina D este încă experimentată. Deficitul de vitamina D nu este responsabil doar de caderea parului. De asemenea, provoacă multe afecțiuni importante precum depresia, hipertensiunea arterială, oboseala cronică, slăbiciunea musculară. De asemenea, unele medicamente provoacă deficit de vitamina D.
Printre sursele de vitamina D se numără peștele gras, codul, avocado, ouăle, semințele de chia, uleiul de ficat de nuci, câteva ciuperci. În funcție de latitudinea și longitudinea locului în care locuiești, poate fi benefic și plaja în orele în care cantitatea de vitamina D care poate fi luată de la soare este maximă. Cu toate acestea, dacă vitamina D este insuficientă, cu siguranță ar trebui să o combinați cu vitamina K și să luați suplimente.
Mineralul de zinc joacă un rol foarte important în creșterea și repararea țesutului capilar. De asemenea, asigură buna funcționare a glandelor sebacee din jurul foliculilor de păr. Cele mai bune surse de zinc sunt proteinele animale și, de asemenea, incluse în multe surse alimentare. Prin urmare, riscul deficienței de zinc crește la vegetarieni și vegani. Studiile au arătat că nivelurile de zinc din sânge și păr sunt mai scăzute la bărbații cu alopecie androgenetică, cunoscută și sub numele de chelie masculină. Zincul care nu este depozitat în organism nu este benefic numai pentru păr. Este foarte important pentru întărirea sistemului imunitar, accelerarea vindecării rănilor, creșterea fizică, diviziunea celulară și dezvoltarea simțurilor gustului și mirosului. De asemenea, este bun pentru boli precum răceala, diabetul și orbirea din cauza bătrâneții.
După cum sa spus mai înainte, cele mai bune surse de zinc sunt proteinele animale. În plus, zincul poate fi obținut din alimente precum cereale integrale, leguminoase și nuci. Cu toate acestea, dacă nu sunt luate suficiente proteine animale, posibilitatea deficienței de zinc este mare. Atunci când zincul luat din alimente este insuficient, trebuie utilizate suplimente. Un nivel de zinc mai mare decât ar trebui să fie la fel de dăunător pentru păr și corp ca și deficiența acestuia.
Unul dintre motivele căderii părului poate fi și din scăderea rezervelor de fier din corpul dumneavoastră. În timp ce deficiența severă de fier se manifestă prin dificultăți de respirație, oboseală și dureri în piept, unii oameni experimentează și căderea părului. Acest lucru se datorează faptului că fierul este o componentă foarte importantă a unei enzime numită ribonucleotid reductază care ajută la creșterea celulelor. În special, căderea părului cu model feminin, cunoscută și sub denumirea de alopecie androgenetică, poate fi cauzată în principal de deficiența de fier. Debutul căderii părului cu model feminin începe de obicei cu subțierea părului în mijlocul scalpului. În afară de căderea părului, deficiența de fier provoacă și alte probleme, cum ar fi oboseala, unghiile fragile, ritmul cardiac rapid, pielea palidă și dificultăți de respirație.
Alimentele bogate în fier includ carnea roșie, puiul, peștele, legumele cu frunze verzi și leguminoasele. Dacă aveți o deficiență de fier, în ciuda faptului că ați consumat suficiente alimente care conțin fier, puteți utiliza suplimente de fier sub supravegherea unui medic.
Efectul vitaminei E împotriva căderii părului este în mare parte legat de proprietățile sale antioxidante. Deoarece vitamina E poate reduce deteriorarea celulelor și accelera creșterea părului, ea are un rol pozitiv în căderea părului și problemele părului fără viață. Proprietățile antioxidante ale vitaminei E ajută la reducerea cantității de stres oxidativ și a radicalilor liberi care provoacă descompunerea celulelor foliculilor de păr de la nivelul scalpului. Vitamina E ajută, de asemenea, la restabilirea strălucirii pierdute ca urmare a deteriorării părului.
Vitamina E se găsește în mod natural în multe alimente. Puteți obține vitamina E de care aveți nevoie consumând legume cu frunze verzi, nuci, ulei de germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, migdale prăjite, unt de arahide, spanac fiert și broccoli. Dacă vă confruntați cu deficiență de vitamina E, în ciuda consumului suficient din acești nutrienți, vă puteți consulta cu medicul dumneavoastră și puteți utiliza suplimentele de vitamina E alese. Deoarece vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, trebuie luată după o masă grasă. Să nu uităm că prea multă vitamina E este dăunătoare.
Deficiențele de vitamine și minerale pot face ca părul să pară lipsit de viață, plictisitor și subțire. În același timp, lipsa vitaminelor la unii oameni poate duce la căderea părului. Deci, pentru a răspunde la întrebare, da. Cu toate acestea, în general, căderea părului nu este legată doar de deficiențe de vitamine. Prin urmare, eliminarea deficiențelor de vitamine poate să nu fie suficientă pentru a preveni căderea părului. În acest caz, căderea părului poate fi prevenită prin alte metode precum PRP și transplantul de păr. Rezultate mult mai reușite se obțin atunci când se folosesc suplimente de vitamine în plus față de tratamentele pentru căderea părului menționate mai sus.